Vad är en mediekanal mer exakt?

Den korta, snabba förklaringen är att en mediekanal är ett sätt att kommunicera på något sätt med dina kunder. Genom tiderna har det kommit nya kanaler hela tiden. Den allra första var förmodligen mun-till-mun metoden, det vill säga att vänner och bekanta rekommenderade saker till varandra. Till de äldsta kanalerna räknas även radio- och tidningsreklam. Med tidningsreklam kom broschyrer, affischer och annat printmaterial. Därefter kom tv-reklamen och sedan började även telefonerna att användas som en kanal, fast med ett direktförsäljningssyfte istället för marknadsföring. Det tog ett litet tag innan även webben blev en officiell kanal för att kommunicera med kunder. Just webben har blivit en av de större, mest flexibla och potenta kanalerna vi har idag.

 

Det är till webben vi vänder oss när vi vill få information om produkter, tjänster, företag och så vidare. Det är genom webben vi får nyheter, uppdateringar och erbjudanden. Du kan handla, titta på film, läsa om vad som helst och uttala dig fritt genom webben. För företag är webben oftast de mest effektiva sättet att kommunicera med sina kunder. Men vilka delar av den här mediekanalen bör man fokusera på? Är sociala medier med Facebook i spetsen rätt väg att gå? Är SEO, det?Vad är en mediekanal mer exakt 11

 

Oavsett vilken typ av mediekanal man använder bör det alltid finnas ett syfte med användningen. De huvudsakliga syftet är så gott som alltid att tjäna mer pengar, det vill säga öka försäljningen.

 

Sociala medier ger företag möjligheten att kommunicera med kunder, men bara under förutsättningen att kunderna vill kommunicera överhuvudtaget. En bilverkstad kommer exempelvis att finna det lite svårt att hålla igång en bra Facebooksida.

 

SEO betyder sökordsoptimering på svenska och syftar till att få hemsidan att hamna så högt upp som möjligt bland sökresultaten på Google. För bilverkstaden kan detta vara en mer relevant del av mediekanalen att fokusera på. Det finns mer än så att tänka på, för även om sökordsoptimering genererar besökare så bör man ha något vettigt att säga på hemsidan, helst något knutet till försäljningen. Att konvertera besökare till köpande kunder är ett helt eget kapitel. Men med denna grundläggande information har du åtminstone ett hum om vad mediekanaler är, hur de används och hur webben fungerar som kanal.

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto