Podcasts

Podcasts kallas på svenska för podradio, och det beskriver ganska bra vad det är. Podradio kan sägas vara ett sätt att sända episodbaserade radioprogram via ljudfiler på internet. Lyssnare kan prenumerera på en podcast på samma sätt som de kan prenumerera på en viss Youtube-kanal, och få en notis varje gång ett nytt ”avsnitt” kommer ut. Podcaster kan variera i längd och innehåll i det oändliga; om det finns något man är intresserad av, finns det garanterat en podcast om det.

Ordet ”podcast” är en sammanslagning av det engelska ordet för att sända, broadcast, och pod, som bokstavligen betyder ”frökapsel” men som i detta sammanhang syftar på Apples musikspelare iPod. Idag är dock en iPod bara en av en mängd olika mediaspelare som man kan använda för att lyssna på podradio, och många podsändare upplever därför termen som problematisk.800px-Podcastlogo

En skillnad mellan att ladda ned vilken ljudfil som helst och att prenumerera på en podcast är att podradio använder sig av så kallade RSS-flöden. Det innebär att ljudfilen laddas ned automatiskt när sändaren publicerar något nytt. Den stora mängden variation som finns i innehåll beror sannolikt på att det krävs mycket lite utrustning för att sätta igång att sända en podcast, vilket betyder att i princip vem som helst kan göra det. Podradio har därför beskrivits som en kombination av bloggande och traditionell radio. Podsändningarnas kommersiella oberoende har varit en stor anledning bakom att de har blivit så populära. Flera av de mer populära podsändarna har dock börjat acceptera sponsorer till sina sändningar, och blanda in reklam i podcasten. Ironiskt nog börjar alltså det kommersiella oberoendet att försvinna allt mer, ju mer populärt podradio blir.  Det är dock en metod som ska användas med måtta, eftersom det ofta resulterar i att man förlorar pengar, snarare än vinner.

I Sverige finns sedan år 2006 ett pris för bästa svenska podcast, som delas ut varje år: Svenska Podradiopriset.

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto