Falska nyheter sprids på sociala medier

Att falska nyheter sprids på nätet är knappast någon nyhet, men nu börjar diskussionen på allvar ta fart om vilket ansvar företagen bakom till exempel de sociala mötesplatserna har. Det är framförallt i efterdyningarna av det amerikanska presidentvalet som frågan har aktualiserats. Det är tydligt att folk påverkas av falska nyheter och sprider dem vidare till likasinnade, mer eller mindre verklighetsfrånvarande konspirationsteoretiker, som inte har förstånd nog att sila i nyhetsflödet och bland sina källor. Troligtvis har vi inte sett slutet på den här historien. En filtrering av vad som tillåts på nätet kommer att tvinga fram sig själv om inte de ansvariga för sociala medier reagerar och agerar klokt.

Beväpnad man letade efter bevis

Felaktig nyhetsrapportering kan visa sig ha påverkat USA-valet och det stannar inte där. Ett falskt rykte som spreds var att Hillary Clintons presidentkampanj skulle ha bedrivit barnsexhandel på en pizzeria i Washington. Några veckor efter presidentkampanjen dyker en man med gevär upp vid restaurangen och hotar en anställd. Han lyckas också ta sig in på pizzerian och avlossar minst ett skott. När han greps uppgav han bland annat till polisen att han letade efter tunnlar där barn, enligt den falska nyheten skulle ha torterats. Restaurangägaren och de som arbetar och bor i området är oroliga för att det skall komma fler, och en begäran har inkommit till FBI att de skall försöka få bort falska nyhetsartiklar.

Ett hot mot demokratin

Man kan tycka att det bara är galningar som går på falska nyheter, men uppenbarligen har det önskad effekt och vi kan se liknande tendenser på svenska sociala mötesplatser. I skydd av det fria ordet sprids lögner och dåligt uppbyggda “sanningar”. Fenomenet kan, om det får fortsätta växa, leda till att den stjälper en av demokratins viktigaste hörnpelare, just det fria ordets rätt. Ansvaret vilar tungt på ägarna till de sociala mötesplatserna och de ansvariga för olika diskussionsforum. Deras agerande kan släcka ner delar av Internet så som vi känner det och hota hela den demokratiska tanken. Världen står inför en förändring, det är något vi kan vara rätt så säkra på.

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto